beatehemsborg

søndag 19. februar 2017

Beate + Doffen = Dreamteam

Ja, så fikk jeg dilla på surdeig da...

Etter flere uker med mislykkede deiger og surdeig-startere i søpla
var jeg på nippet til å gi meg. En liten kommentar fra Loppa
en dag jeg sto frustrert på kjøkkenet fikk meg til å prøve en 
gang til... "Du er ingen mamma som gir opp" ❣
Og jammen fikk jeg det til! 

Fra å kalle starteren Vriompeisen ble den omdøpt til Doffen.
Doffen leverer og vi er blitt Dreamteam!

Nå tenkte jeg å vise fremgangsmåten på eltefritt surdeigsbrød
stekt i jerngryte. Det har blitt en stor hit i heimen, og det er lite 
jobb med det selv om det krever litt planlegging.

I dette trinn-for-trinn-eksempelet starter jeg bakingen lørdags morgen, 
og det blir klart til søndags-lunsjen...

Da kjør vi! 


Dette trenger du:
4 dl kaldt vann
Surdeig-starter
1 ss honning
380 gram hvetemel
65 gram lettkokte havregryn
140 gram fibra 
1 klype (maldon) salt

1 jerngryte med lokk
(jeg bruker gryte som er 22 cm i diameter)




1. Lørdag morgen: 
Surdeig-starteren mates med vann og mel (økologisk). 
Dette er for å gjøre den skikkelig aktiv og pigg og klar for baking. 
Dette får stå noen timer (3-4 timer) før det er klart til baking.

(Det finnes masse oppskrifter på surdeig-starter på nett. 
Jeg har brukt Gry Hammer sin fremgangsmåte, 
men startet med økologisk grovmalt 
rug og konverterte til økologisk hvetemel på dag 4)




2. Lørdag formiddag: 
Surdeigen er bakeklar. Det kan jeg se ved at den består flyte-testen...

4 dl kaldt vann helles i en bakebolle.
Tilsett 3-4 ss surdeig og 1 ss honning



3. Lørdag formiddag: 
Tilsett mel og salt.
Ca. 380 gram tipo mel (ekstra fint hvetemel) eller vanlig hvetemel
65 gram lettkokte havregryn
140 gram fibra mel
1 klype salt




4. Lørdag formiddag: 
Bland sammen med en slikkepott. Deigen blir fast, men pittelitt klissete.




5. Lørdag formiddag: 
Dekk bakebollen til med plast og sett et sted hvor det ikke er for varmt.
Jeg setter den i vinduskarmen på kjøkkenet. 

6. Lørdag kveld: 
Bruk en slikkepott og brett deigen (hent deigen inn mot midten) 
noen ganger mens den ligger i bakebollen. Dekk til med plast igjen.
La heve til neste dag.




7. Søndag formiddag: 
Deigen har hevet til ca dobbel størrelse 
og den er full av små luftbobler.

Gjenta brette-prosessen mens den fortsatt er oppi bakebollen.
Dekk til med plast igjen.

Sett gryta med lokk i ovnen på 300 grader i 30 minutter.

Sett ned varmen til 250 grader og ta ut gryta. 
Dryss pittelitt mel i bunnen av gryta og hvelv deigen oppi.

Lag noen snitt i deigen med en skarp kniv.

Stek med lokk i 40 minutter.

Stek videre uten lokk i 10 minutter.

Ta ut brødet og avkjøl på rist.





Det er lurt å la brødet hvile i en time før du skjærer i det.



Så er brødet klart til søndags-lunsjen!

Brødet holder seg godt, og bør oppbevares innpakket i et kjøkkenhåndkle.












6 kommentarer:

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen en liten hilsen. Hvis du ikke har blogg selv kan du huke av for anonym i boksen under her...