Ja, det tør jeg påstå!
Dette har blitt mitt favorittbrød - og oppskriften er egenkomponert.
Beates eltefrie surdeigsbrød med spelt og frø
(til 3 små brød)
8 dl kaldt vann
3 ss oppfrisket surdeig
2 ts sukker
3 dl havregryn
Frø etter ønske
(jeg bruker gresskarkjerner, linfrø og sesamfrø - en håndfull av hver)
Litt salt
Siktet speltmel (fint)
Siktet speltmel (fint)
Deigen lages enten på kvelden eller tidlig på morgenen.
Første heving: minimum 8 timer.
Jeg starter med å helle vann i en stor bakebolle.
Jeg tilsetter surdeigen og sukkeret og rører til surdeigen har løst seg opp.
Så heller jeg oppi alt det tørre og tilsetter mel til jeg får en passe løs deig.
(deigen skal kunne formes til en bolle med slikkepotten)
Bakebollen tildekkes med plast og får stå på kjøkkenbenken i min. 8 timer.
Deigen hever til ca. dobbelt størrelse ved første heving.
Jeg steker brødene i små brødformer som er smurt med smør. Jeg drysser litt
havregryn rundt lang og kortside før jeg legger brødene oppi.
Jeg heller deigen over på en bakematte tilsatt litt speltmel.
Deigen deles i tre.
Jeg bretter deigene litt før jeg former de til pølser
(like lange som brødformene)
Brødformene dekkes til med plast og etterheves på kjøkkenbenken i ca 3-4 timer.
(brødene har hevet helt opp til kanten av brødformen nå)
Jeg steker brødene på 250 grader i 10 minutter og
videre på 200 grader i ca 45 min.
Jeg sjekker alltid temperaturen på brødene for å være sikker på at
de er gjennomstekt. (98-100 grader gir perfekt resultat)
Brødet bør hvile en times tid før du skjærer i det...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlett