beatehemsborg

søndag 9. september 2018

luftig og sprøtt...


Grytebrød altså...


Luftig innmat med sprø skorpe.


At 4 ingredienser kan gi så godt brød...

Nesten litt magisk!




6 kommentarer:

  1. Jeg lager også grytebrød, men mitt blir litt kompakt.
    Kan du tenke deg å dele oppskriften med oss?

    SvarSlett
  2. Trikset er vel at det enkle ofte er det beste - altså få ingredienser!
    I dette brødet har jeg ikke gjær, men surdeigsstarter. Etter at jeg begynte med det lager jeg sjeldent brød med gjær igjen...
    Oppskriften er litt på slump når det gjelder melet. Jeg har brukt spelt og da skal ikke deigen være for fast, men sånn at den slipper bollen når jeg bretter deigen med en slikkepott. (inn mot midten og gjenta mange ganger) Jeg elter ikke deigen i maskin, det synes jeg spelt tåler dårlig.

    2,5 dl kaldt vann
    1 ss sukker
    2 ss oppfrisket surdeigsstarter
    1,5 ts havsalt
    speltmel til deigen er passe fast og smidig.

    Frisk opp surdeig på morgenen og bak på ettermiddagen.
    La deigen stå på kjøkkenbenken til du skal legge deg.
    Hell deigen på benken (med litt mel under) og brett den noen ganger.
    Legg deigen i en hevekurv eller en bolle med f.eks et kjøkkenhåndkle med mel på.
    Dekk til med plast eller sett bollen i en kasse med lokk - i kjøleskapet.
    Ta ut deigen om morgenen og la den stå noen timer på benken.

    Sett en jerngryte med lokk i ovnen. 250 grader i 30 min.

    Etter 30 min tar du ut gryten og heller/løfter deigen forsiktig ned i den varme gryta.
    Sett i ovnen og stek med lokk i 30 min.
    Etter 30 min tar du av lokket og steker videre på 200 grader i 15 min. (legg gjerne et bakepapir over så ikke skorpen blir så mørk)

    Avkjøles på rist i 45-60 min før du skjærer i brødet.


    Her ligger en oppskrift på eltefritt grytebrød med gjær hvis du ikke vil bake med surdeig...

    http://beatehemsborg.blogspot.com/2015/10/grytebrd.html

    Lykke til.

    SvarSlett
  3. Takk for svar. Jeg har ikke surdeigstarter, så det er gjerne det som er hovedgrunnen til ditt luftige brød. Jeg får bare prøve videre.

    SvarSlett
  4. Looks delicious :)

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen en liten hilsen. Hvis du ikke har blogg selv kan du huke av for anonym i boksen under her...